Det finns alltid mer pengar för anhöriga. Registrera dig som efterlevande för endast 99 SEK.

Vi hittar avlidnas tillgångar

Om människans sorg och att sörja

Sorg är en del av det mänskliga tillståndet. Vissa drabbas sentimentalt hårdare av sin sorg men det är en del av livet som du måste bearbeta. Du behöver inte gilla att sörja men alla behöver gå igenom sin sorg för att komma över de starka känslorna av saknad och nedstämdhet när en anhörig dör. Även om du känner att din tid just nu är känsligmässigt jobbigt finns det vissa saker som kan vara bra att känna till om sorg.

Det finns flera fördelar med att erkänna att du är inne i en sorg. Det är en normal upplevelse och därför är det okej att låta sorgen vila inom dig ett tag. Du behöver inte behandla din sorg som ett virus som du snabbt vill bota utan låt saker och ting ta sin tid.

Din sorg representerar en mänsklig förlust av stort värde. Det kan vara komplext att sörja och därför är det bra om du kan få tröst och perspektiv på livet nu och i framtiden. Tragedier har alltid funnits och hur tragiskt det än kan vara är det väldigt mänskligt. För många människor kan sorg vara det enskilt mest utmanande man har varit med om i livet.

Få reda på okända tillgångar din anhörig har

Du registrerar dig som efterlevande online här.

För att kunna få reda på en avlidnes dolda tillgångar ska du som anhörig registrera dig i Efterlevanderegistret. Valfri anhörig kan registrera sig och får då reda på de engagemang en anhörig har haft.

Det är banker, företag, myndigheter och andra organisationer som söker kontakt med anhörig.

Att sörja på olika sätt

Varje människa sörjer på olika sätt. Vissa fäller inte en endaste tår medans andra är ledsna under en lång period. Det beror på att människor bearbetar sin sorg på helt olika sätt. Det är känt att alla sörjer men att alla gör det väldigt individuellt.

Om du behöver hjälp med din sorg är anhöriga och vänner de som oftast kan trösta dig bäst. Förklara för dina närmaste om hur du känner och vad du behöver hjälp med.

Många religioner hjälper till i sorgearbetet

Sorgeupplevelser kan vara en bearbetning, steg för steg. Religioner är en stark stöttepelare under sorgearbetet. Oavsett vilken religion du tillber har alla religioner ritualer och vissa regler i sorgearbetet som kan hjälpa dig väldigt mycket. Ta kontakt med din präst, imam, munk eller annan religiös ledare om du vill bearbeta din sorg med hjälp av din religion.

Konsekvenser av obearbetad sorg. Om du har fullt upp i ditt liv kan det hända att du helt glömmer bort att bearbeta din sorg. För vissa människor kan det resultera i fysiska eller psykiska besvär senare i livet men även detta är väldigt individuellt.