Det finns alltid mer pengar för anhöriga. Registrera dig som efterlevande för endast 99 SEK.

Vi hittar avlidnas tillgångar

Anhörigas ersättning för begravningskostnader

Här finns information om vilka regler som gäller för dig som ska ansöka om ersättning för begravningskostnader. Bland annat kan anhöriga få hjälp av kommunen om det inte finns några pengar kvar i dödsboet. Även pensionsmyndigheten kan bistå med begravningskostnader i vissa fall. Lite längre ned kan du läsa om att registrera dödsfallet och efterlevande.

Du som vill ansöka om ekonomiskt stöd för en begravning kan få det från den avlidnes kommun. För att kunna få ersättning för begravningskostnaderna ska du kontakta kommunen. I vanliga fall fyller du i handlingar och skickar in till kommunen. Därefter får du en godkänd utbetalning som är en ersättning för begravningskostnader.

Ekonomiskt bistånd begravning: exempelvis Stockholm

Det är upp till kommunen att bestämma hur mycket i ersättning anhöriga ska få för att kunna hålla en begravning. Socialstyrelsens rekommenderade belopp är maximalt 24 150 kronor. Ersättning för begravningskostnader finns till för att alla ska kunna få en värdig begravning.

Som exempel kan du som söker ekonomiskt bistånd för begravning vända dig till Stockholm kommun om den avlidna har varit bosatt i Stockholm. I annat fall ska du vända dig till den kommun där den avlidne var folkbokförd för tiden vid dödsfallet.

Försäkringsbolag kan i vissa fall betala ut ersättning

I vissa fall kan den avlidna ha haft försäkringar som täcker begravningskostnader vid ett dödsfall. Kontrollera med försäkringsbolaget och villkoren om ni även har rätt till ersättning för begravningskostnader via försäkringsbolaget.

Registrera alltid dödsfallet hos Efterlevanderegistret

Som anhörig tar du del av framtida utbetalningar av tillgångar och viktiga meddelande som skulle gått till den avlidna. För att kunna ta del av informationen måste du registrera dödsfallet och efterlevande anhörig.

Informationen skickas när banker, myndigheter, företag eller andra organisationer söker efter dig som anhörig. Registreringen sker enkelt online.