Gå inte miste om PENGAR. Registrera dig som efterlevande för endast 99 SEK.

Vi hittar avlidnas tillgångar

Vid dödsfall Nordea

Så gör du när en anhörig gått bort

När en anhörig dör är det inte bara sorgen som ska hanteras, det uppkommer även en rad praktiska frågor som man som efterlevande behöver hjälp med. Vi hjälper här till och listar vad du kan tänkas behöva hjälp med när en person som avlider har ett engagemang hos Nordea.

1 – Meddela släkt, vänner, bekanta och företag om dödsfallet.

Vi vet att det kan vara svårt att meddela så många som möjligt om dödsfallet men det kan vara viktigt då det fortfarande finns en hel del ouppklarade ärenden om den avlidne. Sådana ärenden kan handla om avtal, pengar och annat personligt. Meddela så många det bara går om dödsfallet.

2 – Registrera dig hos Efterlevanderegistret

Registrera dig hos Efterlevanderegistret för att på så sätt exempelvis ta den av viktiga handlingar, post, utbetalningar m.m som gäller för den avlidne. Genom att registrera dig som en efterlevande för den avlidne har du möjlighet att många år efter även ta den av ärenden som annars kanske inte hade nått fram till dig.

Klicka här för att registrera dig som Efterlevande.

3 – Kontakta banken

Kontakta den avlidnes bank för räkningar och avsluta autogiro så att inte pengar dras från den avlidnes konton helt i onödan. Skriv också en fullmakt till den eller de personer som ska sköta dödsboets ekonomi.

4 – Deklaration

Gör en inkomstdeklaration för dödsboet, Skatteverket kommer att skicka en blankett till dödsboets adress när det är dags så det är därför viktigt att du även byter adress (Se avsnitt 5).

5 – Adressavisering

Tänk på att även om du byter adress och någon organisation, företag med mera som exempelvis hade en relation med den avlidne så har de inte alltid koll på att personen faktiskt har avlidit och kan få redan på detta först många år efter. Det är därför viktigt att då också registrera dig som efterlevande hos Efterlevanderegistret och inte bara byter adress hos Skatteverket.

Klicka här för att registrera dig som Efterlevande.

6 – Bouppteckning

Avgör om du eller ni ska göra bouppteckningen själv eller om ni vill anlita professionell hjälp. Vill man anlita professionell hjälp så kan man exempelvis vända sig till valfri jurist som hjälper till med bouppteckningar. Du bör även ta reda på om den avlidne hade några särskilda önskemål om att en specifik person ska ha hand om bouppteckningen.

Gör en bodelning efter bouppteckningen, om den avlidne var sambo och inte gift. Skriv en arvskifteshandling efter bouppteckningen är klar, om det finns flera arvingar.

Skicka bouppteckningen till Skatteverket när bouppteckningen är klar. Bouppteckningen ska skickas in till Skatteverket senast 4 månader efter dödsfallet.

7 – Intyg

Behöver du intyg från Skatteverket? Beställ dödsfallsintyg med släktutredning via Skatteverket genom att ringa på telefonnummer 0771-567 567.

8 – Begravning

När det är dags för begravning bör den avlidnes önskemål tillgodoses av respekt. Ville den avlidne bli begravd i en grav, en askgrav, eller fanns det kanske önskemål om att askan skulle spridas i minneslunden?

9 – Begravningsbyrå

En valfri begravningsbyrå kan hjälpa till och planera in en värdig begravning för den avlidne.

10 – Informera om begravningen

Informera alla tänkbara personer som eventuellt önskar närvara vid begravningen. Exempelvis släkt, närmast anhöriga, vänner och bekanta. Arbetsgivare, kollegor, grannar, föreningsmedlemmar m.m.

11 – Gravsten

Hade den avlidne särskilda önskemål om en gravsten? För beställning av gravsten så klickar du här. Du har möjlighet att beställa en gravsten helt efter dina eller den avlidnes önskemål. Kom i kontakt med Gravia Gravstenar genom att besöka deras webbplats. Gravia.se har 1000 tals gravar i sin katalog.

12 – Gravskötsel

När en person avlider och begravs på kyrkogården så begravs personen i en gravplats som behöver skötas om. Du som efterlevande blir en så kallad gravrättsinnehavare och det är ditt ansvar att grave sköts. De allra flesta anlitar Gravskötsel & omvårdnad för detta i och med att det är alldeles för bökigt att själv jorda om och klippa gräset på gravplatsen.

Du kan beställa gravskötsel här.

13 – Säga upp avtal

Här nedan tipsar vi om vilka eventuella avtal som kan tänkas behöva sägas upp.

Avsluta abonnemang för telefon

Säg upp eller överför avtal för el, sophämtning, internet, tv

Säg upp eller överför hemförsäkring och andra försäkringar

Säg upp eller överför eventuella hyresavtal

Om den avlidne hade gravrätt, flytta över den till en levande person

Blogg och personliga sidor på internet

Facebook

Instagram

Twitter

LinkedIn

Andra sociala medier

Föreningar

Medlemskap i organisationer

Bokklubb

Bonusmedlemskap

C More

HBO

Netflix

Plejmo

SF Anytime

Spotify

Viaplay

14 – Eventuella lån

Kontakta banken för att lösa eller skriva över bolån.

15 – Ta hand om bostaden

Ta hand om husdjur

Om den avlidne bodde ensam sänk värmen i bostaden

Om den avlidne bodde ensam töm kylskåp, sopor och postlåda

Samla in reservnycklar

Om den avlidne bodde ensam förebygg inbrott exempelvis med timer till belysning

Städa och tömma den dödes bostad

Om fler personer bor på den avlidnes adress, kontakta hyresvärd för att skriva nytt hyreskontrakt

Städa och tömma den avlidnes bostad inför försäljning eller uppsägning av hyreskontrakt

Kontakta försäkringsbolag för att avsluta eller flytta hemförsäkring

Kontakta mäklare för att sälja den avlidnes fastighet inför arvskifte

16 – Övrigt

Efterlevanderegistret är ett mycket bra verktyg för dig som alltid vill ha koll på att den avlidnes engagemang när fram till dig.

Registrera dig som efterlevande här.