Det finns alltid mer pengar för anhöriga. Registrera dig som efterlevande för endast 99 SEK.

Vi hittar avlidnas tillgångar

Vem får dödförklara – så går det till

Den som får dödförklara en försvunnen person är en särskild nämnd vid Skatteverket. Vid dödförklaringar i ärenden inom kortare tid än fem å efter försvinnandet ska handläggningen alltid avgöras och bedömas av den särskilda nämnden hos Skatteverket. I vissa andra fall kan Skatteverket bedöma om en person ska dödförklaras.

Vem som får dödförklara i andra fall än i försvinnande är läkare. Det är alltid viktigt att en person dödförklaras, om inte går du miste om arv, utbetalningar och annat juridiskt som endast kan ske efter att en person har dödförklarats. Detta problem uppstår oftast när en försvunnen person inte har dödförklarats – då finns det bland annat tillgångar och arv som ska betalas ut. Dessa tillgångar kan inte betalas ut innan en dödförklaring har skett. Med anledning av detta är det därför viktigt att du så fort personen dödförklaras registrerar dig i Efterlevanderegistret.

Du kan läsa mer om Skatteverket dödförklaring av försvunna personer på deras webbplats här.

Registrera dödsfallet och efterlevande här

När en försvunnen person har dödförklarats är det viktigt att du som anhörig registrerar dödsfallet och dig själv som anhörig. När du gör detta får du ta del av meddelande, tillgångar och annat som företag, banker, myndigheter m.m. har väntat på att meddela anhöriga.

Om du inte registrerar dig går meddelanden förlorade då det inte finns en anhörig som mottagare.