Det finns alltid mer pengar för anhöriga. Registrera dig som efterlevande för endast 99 SEK.

Vi hittar avlidnas tillgångar

Vad gör man när någon dör

När en person dör finns det en hel del att tänka på. Förutom det känslomässiga arbetet som många gånger kan vara riktigt tungt måste du se till att ordna med det praktiska. Oftast leder ett dödsfall till stora personliga förändringar men för att processen ska bli lättare att hantera är det bra om du håller dig sysselsatt – så att du får annat att tänka på.

Klicka här för att registrera dig i Efterlevanderegistret online.

Det viktigaste ett dödsbo ska göra är att registrera sig i Efterlevanderegistret, vilket räcker med en person i dödsboet. Planera begravning och skicka en bouppteckning till Skatteverket. Dela upp arvet om det finns ett. Avsluta samtliga konton eller andra avtal. Skatteverket skickar även ut en inkomstdeklaration till dödsboet per post som ska godkännas.

Det som är bra att tänka på vid dödsfall är att låta processen ta sin tid. Samtliga arvingar behöver vara delaktiga i arvskiftet. Andra viktiga åtaganden är att förbereda begravningen. Det är något man först gör när någon dör. Alla andra dokument och handlingar brukar man ta tag i efter begravningen.

Checklista vad man ska göra när någon dör

Samma år någon dör ska du beställa ett dödsfallsintyg från Skatteverket. Du ska upprätta en bouppteckning samt deklarera eventuell fastighet eller bostadsrätt. Åren efter dödsfallet ska dödsbo deklareras samt skattebesked med aktien och eventuellt kan du begära uppskov med vinsten.

Andra saker som är viktigt att tänka på när någon dör är att säga upp alla avtal, exempelvis: el, mobil, tv m.m. Kom ihåg att avsluta bankkonto och försäkringar.

Du kan läsa mer om vad du kan göra när någon dör på Skatteverkets webbplats. Detta avser förfaranden som Skatteverket kräver och inte andra krav eller regler.

Efterlevanderegistret – när någon har dött

När någon dör registrerar efterlevande sig i Efterlevanderegistret. Viktig information skickas till den efterlevande som skulle ha skickats till den avlidne. Bland annat meddelanden från myndigheter, banker och organisationer.

Många ärenden avser så kallade osynliga tillgångar som den avlidne kan ha haft i banker eller aktietillgångar – både i Sverige och utomlands. Du registrerar dig enkelt online här.