Det finns alltid mer pengar för anhöriga. Registrera dig som efterlevande för endast 99 SEK.

Vi hittar avlidnas tillgångar

Stöld ur dödsbo

När anhöriga ännu inte fördelat arvet som finns i dödsboets tillgångar mellan dödsbodelägarna anses alla tillgångar fortfarande tillhöra dödsboet. Om någon tar något från dödsboet utan överenskommelse med andra dödsbodelägarna är det en stöld som sker. Du kan du anmäla händelsen till polisen. Vill du som efterlevande ta del av information som ska gå till en av dina anhöriga som har avlidit ska du registrera dig i Efterlevande registret.

Kom ihåg du som anhörig själv måste registrera dig i Efterlevanderegistret. När du gör det får du ta del av brev, meddelanden, eventuella arv och tillgångar som ska betalas ut. Informationen kan komma från myndigheter, banker, företag och andra olika organisationer – både från Sverige och utlandet.

Ta tillgångar och egendom utan överenskommelse

Egendom och tillgångar som finns får under inga omständigheter tas från dödsboet innan bouppteckningen är klar. Om någon har tagit något är det fråga om ersättningsansvar samt straffansvar som gäller. Det betyder att det är brottsligt och en juridisk process kan föras på tal.

Se därför till att inte ta något ur dödsboet för än bouppteckningen är klar, vilket innebär att alla dödsbodelägarna har kommit överens. Överenskommelse mellan dödsbodelägarna kan ske frivilligt eller genom domslut. Oftast sker det frivilligt mellan dödsbodelägarna om hur dödsboet ska fördelas.

Du kan läsa mer om regler om dödsbos egendom i ärvdabalken.

Se till att registrera dig som efterlevande när din anhörig har dött

Banker, myndigheter, företag och andra organisationer söker kontakt med efterlevande och avlidna även efter ett dödsfall. Kontakten avser oftast meddelanden, brev och annan information som ska lämnas till den efterlevande som berör den avlidne. I många fall handlar det också om arv, eventuella utbetalningar och annan viktig information.

Registrera dig i Efterlevanderegistret online här. Du registrerar dig enkelt online genom att fylla i dina uppgifter samt information om din anhörig som har avlidit. När information finns tillgänglig skickas meddelanden ut till dig.