Det finns alltid mer pengar för anhöriga. Registrera dig som efterlevande för endast 99 SEK.

Vi hittar avlidnas tillgångar

Sambolagen bostadsrätt vid dödsfall

När ett samboförhållande tar slut på grund av att någon av personerna i förhållandet dör gäller vissa regler för bodelning av bostadsrätten. Har bostadsrätten köpts för gemensamt bruk ska den ingå i framtida bodelning, dock endast om båda fortfarande lever. En sambo kan inte ärva från sin avlidne partner. Här finns information om bodelning innan och efter dödsfall med Efterlevanderegistret.

Registrera anhörig och dödsfallet här.

Det finns en skyddsregel som gör det möjligt för att efterlevande sambo kan bo kvar i den tidigare partnerns bostad. Detta gäller oavsett om bostaden anses ingå i bodelningen för sambos eller inte. För att sambon ska kunna överta bostadsrätten krävs det att arvingarna godkänner detta och får ersättning för det. Vanlig ersättning är värdet på hela bostaden.

När en sambo avlider ska den efterlevande sambon begära bodelning, detta måste göras innan bouppteckningen annars förfaller rätten till bodelning för sambon. Det är endast den person som är en efterlevande sambo som kan begära en bodelning.

Registrera dödsfallet och ta ut pengar

Som efterlevande registrerar du dödsfallet i ovan länk. Genom att registrera dödsfallet registrerar du dig även som efterlevande. Det innebär att du får ta del av framtid utbetalningar av arv, meddelanden och annat viktigt som kommer att skickas till anhöriga.

Valfri anhörig kan registrera sig. Kom ihåg att registreringen inte sker automatiskt utan du måste själv aktivt registrera dig.