Det finns alltid mer pengar för anhöriga. Registrera dig som efterlevande för endast 99 SEK.

Vi hittar avlidnas tillgångar

Registrera dödsfall av svensk medborgare som dör utomlands

Om en närstående till dig dör utomlands ska dödsfallet registreras genom att du kontaktar närmaste ambassad eller konsulat samt online i Efterlevanderegistret. Den svenska ambassaden ser sedan till att alla uppgifter om dödsfallet når svenska myndigheter för slutlig registrering. Dock ska du själv registrera dödsfallet som en efterlevande i Efterlevanderegistret vid dödsfall utomlands. Detta sker inte automatiskt. Mer information om detta kan du läsa här nedan.

Annat som du bör tänka på är att en person som dör utomlands och ska begravas i Sverige får ett utfärdat intyg för gravsättning från Skatteverket vid registreringen. Intyget används sedan för att kunna begravas i Sverige.

Om du inte vill vända dig till ambassaden kan du skicka handlingar som styrker att dödsfallet har skett utomlands direkt till Skatteverket istället. Det gör du genom att sicka ett dödsbevis med uppgifter om den avlidne: personnummer eller ett samordningsnummer. Skicka till:

Skatteverket
Folkbokföringen
205 30 Malmö

Registrera dödsfallet och efterlevande här

En avliden person har haft ett liv med många olika engagemang, bland annat med banker, myndigheter, företag och olika organisationer. När en person har avlidit kommer olika aktörer någon komma komma att söka kontakt med efterlevande efter dödsfallet.

Kontakt med efterlevande avser eventuella utbetalningar av arv och tillgångar – synliga och osynliga. Även viktiga meddelanden och brevutskick kommer att skickas ut till efterlevande.

Om det inte finns en efterlevande registrerad går samtliga utbetalningar och meddelanden förlorade när dessa finns tillgängliga. Detta då det inte finns en mottagare registrerad i Efterlevanderegistret.

Vill du som efterlevande ta del av informationen ska du registrera dig som efterlevande och dödsfallet. Det gör du enkelt online.