Erbjudande – Glöm inte att det alltid finns mer pengar för anhöriga, det är aldrig försent att registrera sig som efterlevande.

Vi hittar avlidnas tillgångar

Ledighet vid begravning

Information om ledighet vid begravning med så kallade EA-dagar som betyder ledighet för enskilda angelägenheter. Beroende på vad som står i ditt kollektivavtal får du oftast ta ledigt med max en dag och få betalt för det. Du kan läsa mer om vad som gäller här.

När en nära anhörig avlider och ska begravas har du enligt lag rätt att ta ledigt från jobbet. Lagen innebär endast att du får ta ledigt och inte att du under tiden även får betalat. För att ta reda på om du får betalt under tiden för ledighet ska du kontrollera med ditt fack.

Många arbetsgivare medger betald ledighet med upp till olika dagar. 1-2 dagar är väldigt vanligt vid begravning men det finns vissa arbetsgivare som medger flera dagar. Kom ihåg att det inte alltid är kollektivavtalet som medger betald ledighet. Det finns arbetsgivare utan kollektivavtal som ger sina anställda ledighet vid begravning med flera dagar. Kontrollera detta med din arbetsgivare.

Ledighet vid begravning avser att du besöker den avlidnes begravning under tiden du egentligen skulle ha arbetat. Om begravningen infaller på en helgdag då du inte arbetar behöver du inte ansöka om s.k. permission.

Efterlevanderegistret när en nära anhörig dör

När du har förlorat en nära anhörig kan du som efterlevande registrera dig i Efterlevanderegistret. Det gör du online och du ska ange uppgifter om den avlidne samt dig själv.

När du registrerar dig i Efterlevanderegistret tar du del av viktiga meddelande som skulle gått till den avlidne. Det avser bland annat brev, digitala meddelanden, eventuella framtida arv och mycket mer.

För din trygghet

När du registrerar dig i Efterlevanderegistret tryggar du framtida kontakt med olika aktörer din nära anhörig skulle ha haft.

Registrera dig enkelt online och ta del av det viktigaste.