Erbjudande – Glöm inte att det alltid finns mer pengar för anhöriga, det är aldrig försent att registrera sig som efterlevande.

Vi hittar avlidnas tillgångar

Information om kremering av människor

Kremering är när en kropp bränns ned till aska. För att kunna utföra processen används en stor ugn som når upp till cirka 1000 grader. I Sverige ska kroppen ligga i en kista och sedan föras in i ugnen för så kallad likbränning. Det tar normalt sätt 80-90 minuter för att omvandla både kista och kropp till aska. En kropp kan kremeras inför eller efter en begravningsceremoni.

Har en person någon gång varit folkbokförd i Sverige är kostnaden för kremering en avgift som staten står för. Staten kan stå för denna kostnad eftersom att alla i Sverige betalar en begravningsavgift som täcker kremering av gravsättning. Begravningsavgiften är trots sitt namn inte en avgift utan skatt och betalas via din skattsedel.

Fakta kremering av människokroppar
  • Kremering utan kista är ej tillåtet
  • Kremering temperatur – cirka 1000 grader
  • Kremering kostnad – kostnadsfritt då du betalar begravningsskatten
  • Kremering tid – cirka 80-90 minuter
  • Kremering eller jordbegravning vanligast – cirka 80% kremeras i Sverige varje år

Registrera dödsfall och efterlevande

Du som är anhörig ska registrera dödsfall så att du står inskriven som efterlevande. Efter att du har registrerat dig kan du ta del av viktiga meddelande som skickas till anhöriga. Bland annat är informationen om eventuella arv och utbetalning samt meddelanden från myndigheter, banker, försäkringsbolag och banker.

Du registrerar dig online för att kunna ta del av engagemang den avlidne har haft i sitt liv.