Gå inte miste om arv. Registrera dig som efterlevande för endast 99 SEK.

Vi hittar avlidnas tillgångar

Immunterapi – överlevnad, biverkningar och kostnad

Immunterapi är metoder för att kunna angripa cancerceller genom kroppens eget immunförsvar. Det är oftast väldigt svårt för immunförsvaret att lyckas neutralisera cancercellerna. Genom åren har dock utvecklingen med att utnyttja immunsystemet med immunterapi gått framåt ordentligt. Tanken med immunterapi är att maximera immunförsvaret så att det blir mycket effektivare på att kriga mot tumörceller.

Immunrelaterade biverkningar och nackdelar skiljer sig från person till person. När aktivering eller maximeringen av immunsystemet blir överbelastad kan frisk vävnader angripas, det är då biverkningar och nackdelarna kommer. Dessa kan exempelvis vara lindriga, så som kliande och klåda, eller allvarligare inflammationer i olika delar i kroppen.

Immunterapi kan förlänga liv. Vissa rapporter visar att framsteg har gjort och flera patienter överlever under längre tid än tidigare. Den exakta procentsatsen eller andra överlevnadstatistik är svåra att förmedla globalt. För att få en närmare uppfattning om immunterapi och överlevnad kan du klicka dig vidare här.

Immunterapi metastaser och immunterapi lungcancer

De flesta patienter som har fått diagnosen metastaserat malignt melanom erbjuds immunterapi. Bland annat för att man idag är väldigt osäker på om det finns en chans till en överlevnadsvinst i att operera bort metastaserna. Viss målinriktad behandling mot en defekt cancercell för patienter som har lungcancer erbjuds immunterapi.

Immunterapi kostnad

Cancerpatienter måste själv bekosta immunterapi. Denna del av sjukvård ingår inte i den allmänna sjukvården i Sverige. Kostnad för immunterapi är cirka 75 000 kronor i månaden.

När används immunterapi?

Under vissa förutsättningar är immunterapi godkänt att användas mot nedan cancersjukdomar i Sverige:

  • huvud-halscancer
  • cancer i urinblåsan
  • njurcancer
  • cancer i magsäcken
  • cancer i matstrupen

När anhörig dör – registrera dödsfallet

När en anhörig avlider är det viktigt att tänka på att personen har haft ett engagemang med olika banker, företag, myndigheter och andra aktörer. För att kunna ta del av information och eventuella utbetalningar av arv och tillgångar från dessa aktörer ska du registrera dig i Efterlevanderegistret.

Du registrerar dig enkelt online.