Erbjudande – Glöm inte att det alltid finns mer pengar för anhöriga. Registrera dig som efterlevande.

Vi hittar avlidnas tillgångar

Förlora en förälder som ung

När en förälder dör kan det kännas känslomässigt mycket tungt. Om en yngre person har varit i en större beroendeställning till en förälder kan livet känns extra osäkert. Om båda föräldrarna har dött kan livet kännas mycket svårare. När en förälder dör förändras hela familjen och en viktig person finns inte längre med. Detta kan påverka unga barn på många olika sätt.

Att mista en förälder kan bli en känslomässig förändrar på många olika sätt. Som ung person kanske du får känslor du tidigare inte har känt. Det kan bli tomt för dig, du kan känna en enorm trötthet och en stark känsla av oro och ensamhet.

Det händer också att barn som förlorar en förälder som ung inte känner kraftiga känslor. Vissa gråter inte och klarar vardagen så som den var innan. Det skiljer sig mycket från person till person. Varje ung som förlorar en förälder upplever olika känslor.

Om du känner att du inte klarar av vardagen

Du kan ta hjälp av myndigheter i Sverige om du känner att ditt liv har blivit mycket svårare. Ta kontakt med kommun, läkare eller exempelvis en annan anhörig. Ibland är det mycket bättre att få prata med anhöriga än myndigheter.

Som anhörig ska du registrera dig i Efterlevanderegistret när du vill ta del av information som skulle gå till den avlidne exempelvis:

  • meddelanden från banker
  • meddelanden från myndigheter
  • meddelanden från företag m.m.
  • osynliga arv
  • utbetalningar av tillgångar m.m.

Registrera dig i Efterlevanderegistret online

Du registreras inte automatiskt som efterlevande när en anhörig dör utan du måste själv göra det online.