Det finns alltid mer pengar för anhöriga. Registrera dig som efterlevande för endast 99 SEK.

Vi hittar avlidnas tillgångar

Flyga med urna – dessa regler gäller

Om en person har dött utomlands eller i Sverige och du ska flyga med urnan gäller vissa regler beroende på vilket land du flyger från. Ska du flyga med urna från Sverige får du ta med urnan som handbagage och incheckat bagage. Reglerna kan dock skilja sig om du reser från ett annat land.

Det är bra om du tänker på att olika länder och flygbolag kan ha lagar och regler samt restriktioner för urna. Kontrollera med ditt flygbolag om vad som gäller för just din destination när du ska ta flyga mer urna. Kom ihåg att vissa flygbolag vill att du tar med dig dödsattest.

Om du tar med dig urnan i ditt handbagage kommer den att genomgå en säkerhetskontroll som innebär att urnan röntgas på flygplatsen. Se därför till att urnan inte är av ett material som försvårar röntgen. Säkerhetskontrollen måste kunna se att urnan innehåller kremerade kvarlevor och inget annat.

Är du anhörig – registrera dödsfall och efterlevande

Du som är anhörig ska registrera dödsfallet och dig som efterlevande när du vill ta del av efterlevandeinformation om den avlidne. Sådan information innehåller bland annat brev och handlingar samt eventuella utbetalningar av arv och tillgångar.

Försäkringsbolag, banker, myndigheter och företag använder Efterlevanderegistret för att komma i kontakt med efterlevande i viktiga ärenden. Om det inte finns en efterlevande registrerad kan informationen inte vidarebefordras.