Gör som tusentals andra; registrera dig som efterlevande genom att klicka här. Om du inte gör det kan du gå miste om viktiga kontakter gällande den avlidne.

Engagemangsförfrågan bank

När en person har avlidit kan du skicka en engagemangsförfrågan till banken för att ta reda på om den avlidne har tillgångar. Du måste kontakta respektive bank med en engagemangsförfrågan. Kom ihåg att även om du gör en engagemangsförfrågan kan det fortfarande finnas tillgångar i banken vid ett senare skedde eller i andra banker, företag, myndigheter eller organisationer. För att du ska vara uppdaterad med uppgifter om eventuella tillgångar ska du registrera dig som efterlevande i Efterlevanderegistret.

Svenska banker får reda på om en kund har avlidit via offentliga register dock får inte alla företag det. Detta beror på att många företag, organisationer m.m. inte är uppkopplade mot offentliga register. Utländska aktörer är normalt aldrig uppkopplade mot svenska dödsregister. Det betyder att om du vill skicka en engagemangsförfrågan till aktörer utomlands bör du hålla dig uppdaterad med Efterlevanderegistret.

Så fungerar en engagemangsförfrågan till banken

Du skickar själv en engagemangsförfrågan till den bank du tror att den avlidne har tillgångar i. Den avlidne kan ha haft tillgångar i flera banker, i företag, i aktier eller andra organisationer och myndigheter. Om du vill ta reda på eventuella tillgångar hos alla måste du skicka en engagemangsförfrågan till samtliga aktörer. Du måste skicka en engagemangsförfrågan flera gånger om det tillkommit tillgångar. M

Du kan slippa skicka engagemangsförfrågan hela tiden om du registrera dig i efterlevanderegistret. Efterlevanderegistret får meddelanden från banker, myndigheter eller andra företag och organisationer som rör den avlidne. Meddelanden skickas till dig som är anhöri.

Registrera dig i Efterlevanderegistret i enkla steg
  1. Registrera dig online i Efterlevanderegistret här
  2. Fyll i samtliga uppgifter
  3. Du får sedan meddelanden när dessa finns tillgängliga