Det finns alltid mer pengar för anhöriga. Registrera dig som efterlevande för endast 99 SEK.

Vi hittar avlidnas tillgångar

Detta är närståendepenning

Här finns information om närståendepenning och att du som anhörig själv måste registrera dödsfallet och registreras som efterlevande. Närståendepenning är en ersättning som Försäkringskassan betalar ut till en anhörig som väljer att avsluta sin anställning för att kunna vårda en person som är svårt sjuk. Anhörig kan vara familj eller vän. För att kunna för närståendepenning ska Försäkringskassan först godkänna utbetalningarna.

Det är när en närstående person har en sjukdom som riskerar att leda till död som du som närstående har rätt till närståendepenning. Vissa regler gäller för att kunna få närståendepenning.

Vilka regler gäller för att få närståendepenning?

  • din närstående har en sjukdom som riskerar att leda till död
  • din närstående får stöd av dig genom att du befinner dig på sjukhuset eller är hemma med personen
  • din närstående godkänner till att du får hjälpa till
  • du tar ledigt från ditt arbete och går miste om din lön
  • både du och din anhörig ska vara försäkrade i Sverige
  • både du och din anhörig ska befinna er i Sverige eller i ett annat EU/EES-land

Vad är livshotande sjukdom?

En livshotande sjukdom är när en person riskerar att dö på grund av sin sjukdom. För att kunna vara berättigad till närståendepenning ska risken för död finnas på kort sikt. Det måste alltså vara en sjukdom som kan leda till att personen riskerar att avlida inom kort.

Ansök om närståendepenning online

Du ansöker om närståendepenning på Försäkringskassans webbplats. Innan du ansöker måste den anhörige som har en sjukdom först ge sitt samtycke till att du får ansöka. Samtycket ges genom att fylla i blanketten 7468 Samtycke för närståendepenning. Blanketten skickar du in samtidigt som du ansöker om närståendepenning.

Ansök om närståendepenning här.

Om din anhörig dör – registrera dödsfallet som efterlevande

Om din anhörig har dött måste du själv registrera dödsfallet online som efterlevande, då detta inte sker automatiskt hos Efterlevanderegistret. När du registrerar dig som efterlevande tar du del av din anhörigs meddelande, eventuella tillgångar och arv som ska betalas ut. Samtlig information kommer från banker, myndigheter, företag och organisationer.

Olika aktörer söker kontakt med anhöriga efter ett dödsfall.