Det finns alltid mer pengar för anhöriga. Registrera dig som efterlevande för endast 99 SEK.

Vi hittar avlidnas tillgångar

Arvsavstående – avsäga sig arv frivilligt

Ett arvsavstående sker när en person som har rätt till ett arv frivilligt väljer att avstå från arvet. Detta kan ske på flera olika sätt. Ett arvsavstående kan vara hela arvet eller delar av sitt arv. Den person som vill avstå från ett arv kan göra det av olika anledningar som vi går igenom lite längre ner.

För att ett arvsavstående ska vara möjligt ska den som har rätt till arvet helt frivilligt gå med på att avstå från arv. Arvtagaren ska själva välja om denne önskar att hela eller delar av arvet ska ingå i arvsavståendet. Den som har rätt till arvet men ska avstå från ska komma överens om detta med övriga inblandade.

Arvsavstående kan ske av flera olika anledningar. Bland annat är det vanligt att en arvtagare avstår från arv till förmån för annan person, exempelvis partner, syskon eller föräldrar. Oftast sker arvsavstående på grund av sentimentala skäl. Alltså, om någon tyckte om någon väldigt mycket ser man gärna att den personen får ta del av arvet istället för en själv. Exempelvis kan det även bero på att en arvtagare har det bättre ställt än andra arvtagare.

Behålla arvet och ge bort som gåva istället

Förr i tiden avstod man arvet på grund av skatteskäl. Men eftersom arvsskatten och gåvoskatten nu är borta behöver man inte tänka på skattefördelar.

Om du funderar på att avstå ett arvet kan du även ta emot arvet för att sedan ge bort arvet som en gåva istället.

Få tillgång till dolda tillgångar – registrera dig i Efterlevanderegistret

Du registrerar dig som efterlevande online här.

Med Efterlevanderegistret får du som valfri anhörig reda på dolda tillgångar till den avlidne. Det finns företag, banker, myndigheter med flera som söker kontakt med efterlevande för att kunna underrätta om tillgångar och annan viktig information.

En avliden person har oftast haft många engagemang genom livet och det finns dolda uppgifter som kan tillkomma många år efter ett dödsfall. För att kunna ta del av information när den finns tillgänglig ska du registrera dig som efterlevande.