Gå inte miste om PENGAR. Registrera dig som efterlevande för endast 99 SEK.

Vad gäller vid dödsfall nära anhörig?

Det finns en hel del att tänka på och många ställer sig frågan om vad som gäller vid dödsfall av en nära anhörig. Du ska först registrera dig i Efterlevanderegistret om du vill ta del av den avlidnes engagemang med banker, myndigheter m.m. för att kunna ta emot meddelanden och framtida utbetalningar. Läs mer om vad du ska göra när en nära anhörig dör.

Här registrerar du dig i Efterlevanderegistret.

Andra viktiga detaljer som du bör tänka på är att upprätta en bouppteckning eller dödsboanmälan. Avsluta samtliga abonnemang som den nära anhöriga har haft. För att kunna få lite ro har tillämpar många arbetsgivare EA-dagar, vilket innebär att du har rätt till ledighet vid dödsfall av nära anhörig.

Det du också behöver tänka på är var du vill begrava din anhörig. Om personen hade egna önskemål är det bra om du efterföljer dessa. Kontakta kyrkogårdsförvaltningen om personen ska begravas i Stockholms kommun eller pastoratet om det är Svenska kyrkan när du ska välja begravningsplats.

Alltid viktigt att ha tillgång till den avlidnes engagemang

När en person dör finns det alltid dokument, handlingar och andra viktiga engagemang som du bör ta del av. Om du inte gör det kommer viktiga meddelanden eller eventuella utbetalningar gå förlorade eller fördröjas under lång tid.

Kom ihåg det viktigaste

Det tar oftast tid att avsluta en avlidens engagemang. I många fall kan engagemangen leva vidare för efterlevande under en hel livstid. Bara för att någon dör betyder det inte att personens engagemang i livet försvinner. Detta beror bland annat på att många aktörer som banker, företag m.m. kan ha haft flera intressen med personen som nu har avlidit.

Ta vara på den avlidnas gamla intressen som många gånger betyder viktiga meddelanden, post och eventuella utbetalningar i framtiden. Registrera dig i Efterlevanderegistret här.