Om du har förlorat en anhörig behöver du tänka på en del saker som måste göras. Du måste bland annat ha kontakt med vissa myndigheter i någon form. Vissa formaliteter måste ske samma år dödsfallet skett och i vissa fall går det att vänta några år. Det finns även vissa lagkrav som reglerar vad du måste göra när någon dör.
När en anhörig har dött och du representerar dödsboet måste du skicka in en bouppteckning till Skatteverket fyra månader från dödsfallet. Du måste även göra en inkomstdeklaration för dödsboet. När bouppteckningen är klar ska du förbereda arvskiftet och dela upp arvet.
Innan du påbörjar olika ärendet med myndigheter har du oftast god tid på dig att planera begravningen som alltid bör ske inom en månad om det inte finns andra hinder. Planering för begravning kan du smidigast göra med en begravningsbyrå som agerar som ditt ombud. Om du inte vill anlita en begravningsbyrå har du möjlighet att ordna med begravningen helt själv.
När någon dör vad gör man – lista
- Informera anhöriga, vänner, arbetskamrater m.fl. om dödsfallet
- Få du tillgång till den avlidnes dolda tillgångar via Efterlevanderegistret
- Spara och sortera dokument och handlingar
- Kontakta banken och avsluta autogiro m.m.
- Skriv en fullmakt till den eller de personer som ska sköta dödsboets ekonomi
- Deklaration: företag, aktier, försäljning m.m.
Ta reda på den avlidnes dolda tillgångar
Registrera dig i Efterlevanderegistret här.
Valfri anhörig till den avlidne ska registrera sig i Efterlevanderegistret om anhöriga vill få reda på dolda tillgångar. Information om okända tillgångar och engagemang skickas ut till den som har registrerat sig när informationen finns tillgänglig.
Den eller de aktörer som söker kontakta med anhöriga för att meddela om ytterligare engagemang är bland annat: banker, myndigheter, företag och organisationer.