Gå inte miste om PENGAR. Registrera dig som efterlevande för endast 99 SEK.

Vi hittar avlidnas tillgångar

Konsten att löneförhandla – Lönesamtal och löneförhandling

Löneförhandling är en viktig process där en anställd och arbetsgivaren diskuterar och försöker komma överens om en rättvis och konkurrenskraftig lön. Det är ett tillfälle för den anställde att framhäva sina prestationer, erfarenheter och bidrag till företaget för att motivera en löneökning. För arbetsgivaren är det en möjlighet att säkerställa att lönenivån är marknadsmässig och reflekterar den anställdes värde för organisationen. En framgångsrik löneförhandling kan leda till ökad arbetsmoral, lojalitet och motivation, samtidigt som det hjälper till att säkerställa att anställda känner sig rättvist kompenserade för sitt arbete.

Vad är skillnaden mellan lönesamtal och löneförhandling? Det är ingen större skillnad mellan en individuell löneförhandling och ett lönesamtal, eftersom båda syftar till att bestämma din löneutveckling. Den största skillnaden är att lönesamtalet ofta är en rättighet enligt avtal, medan löneförhandling sker endast om din arbetsgivare går med på det.

När förhandlar du din lön och när har du lönesamtal? Löneförhandling är aktuell när du byter arbetsgivare eller får en förändrad arbetssituation, som nya arbetsuppgifter eller ändrad befattning. På de flesta arbetsplatser får du också varje år möjlighet att diskutera lön och löneutveckling med den chef som sätter din lön. Detta brukar kallas lönesamtal och sker enligt löneavtal.

Andra tillfällen att förhandla din lön Förutom ett årligt lönesamtal eller löneförhandling finns det andra tillfällen när du kan förhandla om din lön.

Läs mer om att förhandla lönen när:

  • Du får nya arbetsuppgifter
  • Du erbjuds en ny anställning
  • Du erbjuds förlängd anställning eller en ny tidsbegränsad anställning

De flesta löneavtal ger dig rätt till en årlig lönerevision och lönesamtal. Titta i det kollektivavtal som gäller på din arbetsplats för att se vad som gäller för dig.

Om du saknar löneavtal på din arbetsplats, måste du själv komma överens med din arbetsgivare om hur och när din lön ska revideras. Det är lämpligt att begära att lönen ses över årligen.

Syftet med lönesamtal På många företag används lönesamtal som en del av processen för att fastställa löner. Syftet med lönesamtalet är att ge feedback från din chef och att koppla samman helhetsbedömningen med din löneökning för kommande år. Lönen blir en del av ledarskapet som bidrar till att målen nås och verksamheten utvecklas.

Lönesamtalet kan ibland likna en löneförhandling, men det är viktigt att fokus ligger på en dialog om arbetsprestationen. Lönesamtalet utgår från hur dina arbetsuppgifter utvecklas, hur du sköter ditt arbete och vilka resultat som förväntas för att du ska få den löneutveckling du önskar.

Du ska kunna påverka din lön genom att göra ett bra jobb och ta på dig fler eller svårare arbetsuppgifter. För att detta ska fungera behövs en dialog mellan dig och din chef, det vill säga regelbundet återkommande lönesamtal. Då kan ni stämma av hur dina arbetsuppgifter har utvecklats och hur din chef ser på din arbetsinsats i relation till både dina individuella mål och företagets mål.

Lönesamtalet ger dig en möjlighet att:

  • Framföra dina synpunkter på din löneutveckling.
  • Få en motivering till din nuvarande lön.
  • Få veta vad du kan göra för att påverka din framtida lön.

Vad som är rätt lön för dig beror på dina arbetsuppgifter, ditt arbetsresultat samt din och företagets utveckling. Även marknadskrafterna, det vill säga efterfrågan på din yrkeskompetens, påverkar vilken lön du kan få.

Skilj mellan lönesamtal och utvecklingssamtal Många arbetsgivare håller även utvecklingssamtal med sina anställda, vilket i många fall också är en rättighet enligt kollektivavtalet.

Lönesamtalet fokuserar på din lön i förhållande till dina arbetsuppgifter och prestation, medan utvecklingssamtalet handlar om din utveckling inom företaget, hur ditt arbete fungerar, förändrade krav och behovet av kompetensutveckling. Under utvecklingssamtalet sätts ofta konkreta mål för både ditt arbete och din personliga utveckling.

Under lönesamtalet Under lönesamtalet är det viktigt att du tydligt uttrycker hur du ser på din lön och löneutveckling. Det viktigaste är att vara väl förberedd. Det finns fler råd om vad som är bra att tänka på under lönesamtalet och vad som händer efteråt.

Få hjälp av OFSA Kontakta gärna OFSA för att få hjälp med att förbereda dig inför lönesamtalet eller löneförhandlingen. OFSA erbjuder sig att vara ombudsman och förhandla om löner direkt med din arbetsgivare.

Fyll i en anmälan så kan du få en rättighet att förhandla om din lön varje år.

Förutom att hjälpa dig med förhandling så bevakar OFSA ett stort antal områden.

  • Att bevaka att det centrala löneavtalets ramar följs.
  • Att tillsammans med din arbetsgivare anpassa processen för hur löner sätts och lönekriterier fastställs.
  • Att förhandla om ytterligare löneutrymme för individuella löneökningar.
  • Att stärka ditt inflytande över hur lönerna sätts.