Här kan du läsa om dödsattest och vilken status handlingen har i olika sammanhang. Ett dödsattest är en rättsmedicinsk handling som visar dödsorsaken. Dödsattest är en formulering som används i folkmun men heter egentligen dödsbevis och dödsorsaksintyg.
Du registrerar dig enkelt online i Efterlevanderegistret här.
Varje person som dör i Sverige ska undersökas av en läkare som utfärdar ett dödsbevis och ett dödsorsaksintyg som fylls i av läkaren s.k. dödsattest. Inget att av dessa bevis och intyg är offentliga handlingar. Du kan alltså inte begära uppgifter om dödsorsak för specifik person via Socialstyrelsen.
Som närstående har du alltid rätt att få reda på dödsorsaken. Du kan få samtliga handlingar skriftligen skickade till dig. Normalt sätt ska den läkare som har intyget dödsfallet också ta reda på och informera nära anhöriga om dödsorsaken. Vill du beställa annan statistik om dödsorsaker kan du kontakta och läsa mer i Dödsorsaksregistret här.
Okända tillgångar till efterlevande – valfri anhörig registrerar sig
Du som är efterlevande till en person som nyligen har avlidit kan registrera dig i Efterlevanderegistret. Det går bra att registrera sig när som helst efter ett dödsfall, även flera år efter. Det finns ingen tidsgräns för när det går att registrera sig.
När du registrerar dig i Efterlevanderegistret får du ta del av framtida meddelanden som skulle ha gått till den avlidne. Meddelande och eventuella arvskiften kan komma från banker, försäkring och myndigheter samt andra aktörer.
Viktigt att registrera sig i Efterlevanderegistret
En person som har avlidit har ofta haft ett liv att engagemang. Vilket ofta betyder att en person kan ha haft tillgångar och engagemang med många olika företag och myndigheter. Det i sin tur leder ofta till att meddelande och eventuella utbetalningar som skulle gått till den efterlevande går förlorade när det inte finns en registrerad person som efterlevande till den avlidne.
Du registrerar dig enkelt online i Efterlevanderegistret här.