När någon dör finns det en hel del att tänka på. Dödsboet måste bland annat dela upp arv och göra ett arvskifte. Börja planera begravningen som alltid bör ske inom en månad. Registrera även en efterlevande i Efterlevanderegistret. Här finns en checklista över allt viktigt att göra när någon dör.
Dödsboet måste informera om dödsfallet. Skicka bouppteckningen till Skatteverket inom 4 månader. Dela upp arvet och göra ett arvskifte. Avsluta olika konton och säga upp avtal som den avlidne ingått i. Göra en inkomstdeklaration för dödsboet senast 1 maj.
Glöm inte att registrera dig i Efterlevanderegistret som efterlevande. Kontakta även banken för att kontrollera om tillgångar finns och påbörja utbetalningar.
Inför en bouppteckning
En bouppteckning kan göras själv så fundera på om du ska anlita någon eller sköta allt själv med dödsboet. När du gör en bouppteckning kan den avlidne haft egna önskemål. Kontrollera om egna önskemål funnits och tillgodose dessa. Bouppteckningen ska skickas in till Skatteverket senast 4 månader efter dödsfallet har skett.
Planera begravningen
Checklista inför och efter begravningen innehåller flera viktiga saker att hålla koll på. Ta reda på om den avlidne har haft egna önskemål om var personen skulle begravas. Det är väldigt viktigt att hålla koll på om den avlidne ville ha en grav, askgrav eller ville personen kremeras och att askan sprids.
Ska du köpa en gravsten kan du kolla i Sveriges största gravstenskatalog hos Gravia.se.
Efterlevanderegistret
När en person dör finns det många aktörer man egentligen ska kontakta men det är inte alltså enkelt, detta eftersom man inte alltid vet vem eller vilka den avlidne har haft ett engagemang med. För att du i framtiden ska få koll på viktiga meddelanden och eventuella utbetalningar från framtida arv kan du registrera dig i Efterlevanderegistret.